Salutare dragi mamici, tatici si pitici! 🙂
Stiu ca visul tau si al oricarui parinte este de a-si auzi intr-o zi bebelusul rostind cuvantul “mama” sau ”tata”, lucru care te va umple de fericire si iti va topi inima. Mamicile care au crescut un copil tarziu-vorbitor vor fi mai preocupate sa afle mai multe lucruri prin care isi pot stimula piticii sa vorbeasca.
Nu ai motiv de ingrijorare, invatatul vorbirii nu se limiteaza doar la a invata cuvintele corecte, ci mai degraba trebuie sa pui accent pe recunoasterea sentimentelor, intelegerea ideilor, relationarea cu alte persoane etc. De aceea, in acest articol am dorit sa vorbesc despre etapele de evolutie a limbajului bebelusului.
Etapele de vorbire pot sa difere
Specialistii confirma faptul ca varsta medie la care bebelusii pot rosti primele cuvinte este cea de 1 an, iar la 2 ani pot pronunta deja doua cuvinte legate ca sens. Dar in realitate acest lucru nu corespunde deloc, astfel ca bebelusii pot sa pronunte fraze complexe, dar pot fi si situatii in care micutii sa se lase mai greu de convins sa vorbeasca. Desigur ca si etapele de vorbire pot sa difere, existand cazuri in care copiii sa avanseze spectaculos in cateva luni si chiar sa ii depaseasca pe cei de varsta lor.
Fiecare pitic are propriul sau ritm si de aceea nu trebuie fortat sa vorbeasca, ci incurajat de catre parinti sa parcurga fiecare etapa a vietii lui.
Am creat special pentru tine acest ghid, care sper sa te ajute sa intelegi mai bine care sunt etapele de vorbire a micutului tau.
Este bine stiut faptul ca bebelusii nu pot sa pronunte nici macar un cuvant in aceasta perioada a vietii, insa cu toate acestea el foloseste plansul ca o forma de comunicare atunci cand simte ca ii este foame, are un discomfort, este obosit etc. Prin acest lucru creierul lui se dezvolta, iar laringele se obisnuieste cu sunetele pentru viitor. Cu cat vei raspunde mai repede acestor nevoi, el va intelege faptul ca este ascultat si va fi dornic sa comunice si in viitor.
Limbajul bebelusului de 2-5 luni
Vei descoperi la aceasta varsta a bebelusului tau ca acesta va emite noi sunete. El va putea sa pronunte vocalele mult mai usor, va descoperi cum sa isi miste buzele, limba, in alt scop decat atunci cand mananca. Astfel, va invata sa-si controleze si intensitatea sunetelor, iar ganguritul minunii tale va fi cel mai dulce sunet auzit vreodata! In aceasta etapa bebelusii vor reactiona la o tonalitate mai ridicata, de aceea vorbeste cu el pe un ton cat mai vesel, folosind cuvinte normale, fara sa exagerezi cu diminutivele. Soptitul este recomandat doar pentru somn, atunci cand iti doresti ca bebelusul sa adoarma.
Limbajul bebelusului la 6-7 luni
In aceasta perioada incep sa isi faca loc in vocabularul micutului consoane si vei vedea o evolutie spectaculoasa a lui. Reactioneaza mai mult la tot ce vede in jur, stie cand cineva vorbeste cu el, iti zambeste si te priveste . De asemenea, studiaza toate lucrurile din jurul sau, actiunile care se petrec in apropierea lui. Rolul tau este de a relationa cat mai mult cu el prin a incepe sa ii povestesti diverse lucruri. Bebelusii pot intelege mult mai multe lucruri decat ne putem noi imagina.
Limbajul bebelusului la 8-9 luni
Este minunat sa iti auzi bebelusul rostind cuvantul” mama” sau “tata”! Bebebelusul are tendinta de a alatura grupuri de sunete de acelasi fel, ceea ce este minunat, fiindca el va incepe sa faca diferenta dintre cuvinte, asa ca incearca sa ii vorbesti cat mai mult despre obiectele din jurul vostru, rosteste cuvintele acelor lucruri cu care doreste sa ia contact si nu neglija repetitia cuvintelor, chiar si de mai multe ori.
Limbajul bebelusului de 10-12 luni
Bebelusul invata sa rosteasca cat mai multe cuvinte, incepe sa isi imbogateasca vocabularul si poti intelege ceea ce vrea sa transmita. Daca intelegi la ce se refera, pronunta denumirea termenilor, astfel incat el sa faca asocierea mult mai usor pe viitor.
Limbajul bebelusului de 11-15 luni
Bebelusul poate pronunta cuvinte care chiar corespund cu obiectele pe care le denumesc. Spre exemplu, atunci cand micutul va spune ”papa” cu siguranta doreste sa manance. Nu de fiecare data se va intampla acest lucru, dar, acesta este un prim pas spre fraze mai complexe. Tot ce trebuie sa faci este sa comunici cu el in mod constant si sa il incurajezi de fiecare data cand pronunta un cuvant corect.
Limbajul bebelusului de 16-18 luni
In aceasta etapa vei observa cum micutul tau va invata sa pronunte corect peste 20 de cuvinte si va invata si alte cuvinte saptamanal. Poti introduce carticele cu poze si sa-i descrii obiectele pe care le observa.
Limbajul bebelusului de 19-22 luni
Bebelusul este familiarizat cu majoritatea cuvintelor, poate pronunta grupuri de vocale si consoane. Cuvintele poate vor fi pronuntate cu o anumita inflexiune a vocii. Iti poti ajuta micutul sa inteleaga mai bine adresandu-i diverse intrebari cu privire la un anumit lucru . Spre exemplu “Ce iti place la pisicuta aceasta? Ce personaj este aici?” Etc. Trebuie sa il incurajezi sa vorbeasca si sa se exprime cat mai mult cu putinta.
Limbajul bebelusului 23-24 luni
Copilul va putea sa pronunte mult mai usor propozitii, chiar daca unele dintre acestea vor fi pronuntate mai greu, el se va obisnui sa le rosteasca corect cu ajutorul tau . Incearca sa raspunzi nevoilor lui daca iti cere un anumit lucru. Cu cat va vedea ca cererile lui sunt indeplinite, cu atat va fi mai deschis cu tine. Incurajeaza-l sa poarte un dialog cu tine chiar daca nu intelegi in totalitate ce iti spune.
Sper ca acest ghid te va ajuta sa iti intelegi si relationezi cat mai bine bebelusul tau. El are mare nevoie de prezenta ta alaturi si de incurajarea si suportul tau. Te invitam sa accesezi sectiunea “ Carti pentru bebelusi” de pe BebePrice.ro, pentru ca micutul tau sa se distreze, dar in acelasi timp sa invete sa relationeze mai bine, atat cu tine, dar si cu persoanele din jurul sau.
Ne place sa initiem proiecte prin care sa putem construi un viitor mai bun. BebePrice.ro a lansat campania „Mami cumpara, Mami doneaza”, prin care redirectioneaza un procent din fiecare vanzare pentru proiectele desfasurate de catre Fundatia Alinare.
Pana data viitoare va imbratisez si asteptam cu interes noi subiecte de la voi si pareri despre articolele noastre.
Pe curand,
Adela.