SANATATE & INGRIJIRE

Totul despre băița bebelușului

Salutare părinți cu pitici sau viitori părinți! Sunt Adela, gazda voastră și mă bucur că revin după o perioadă îndelungată de pauză.

Astăzi m-am gândit să scriu un articol despre tot ce ține de băița bebelușului, fiindcă mulți părinți au nenumărate întrebări legate de acest aspect cum ar fi:” cât de des trebuie să îi fac baie bebelușului?”, “ care este temperatura optimă pentru băița lui?”,” este suficientă doar băița sau trebuie să aibă și alte ritualuri după aceea?” . Răspunsul la toate aceste întrebări le vei găsi chiar în acest articol.

Prima băiță a bebelușului după ce ieși din maternitate, atunci când încă are cordonul ombilical atașat

Această băiță le dă bătăi de cap multor părinți și mai mult de atât, poate provoca panică în rândul lor. Însă trebuie să rămâi calm, căci prichindelul depinde în totalitate de tine, iar tu trebuie să rămâi cât mai ferm pe poziții și  să tratezi această situație fără frică.

În general, cordonul ombilical al copilului se va desprinde în 7-14 zile de la naștere, așa că trebuie să acorzi mai multă atenție acestui aspect. Este indicat ca în timpul baiței să eviți să atingi zona buricului, până când acesta cade. În cazul în care atingi această zonă, tamponează cu un prosop moale, până când ea se va  usca.

După ce cordonul ombilical se va desprinde, vă veți putea bucura de băiță, atât voi, părinții, dar mai ales bebelușul vostru.

Cât de des trebuie spălat bebelușul

Încă de la ieșirea din maternitate se recomandă ca bebelușul să fie spălat în fiecare zi. Este indicat ca băița să aibă loc fie dimineața, fie seara. Chiar dacă bebelușii nu depun efort și nu au de ce să se murdărească, pe pielea lor sensibilă se pot acumula diferite bacterii, de aceea se recomandă să fie spălat în fiecare zi.

În timpul zilei, folosește șervețele umede pentru igienă sa intimă, nu îl spală de fiecare dată după ce își face nevoile, fiindcă pielea acestuia se va usca. Aplică un ulei pentru bebeluși după fiecare băiță și menține-i pielea mereu hidratată.

Temperatura apei pentru băița bebelușului

Sunt sigură că ai auzit de la apropiați că apa în care va face băiță bebelușul trebuie să fie cât mai caldă cu putință pentru a nu răci. Este bine să te documentezi despre asta, înainte de a nu face o greșeală.

Temperatura optimă a apei  trebuie să aibă 37ºC-38 ºC.  Apa care ție ți se pare potrivită, pentru bebeluși va fi mult prea fierbinte și îi poți provoca arsuri la nivelul pielii sale sensibile. La început nu vei șți exact dacă ai potrivit bine apa, însă este indicat  să îți achiziționezi un termometru pentru baie, iar cu timpul te vei descurca să potriveșți apa pentru băiță.

Ritualuri după băița bebelușului

Desigur că băița nu este suficientă pentru un bebeluși. Acesta trebuie să mai aibă câteva ritualuri și după ce a fost spălat, pentru a se simți cât mai confortabil.

Toaleta oculară- șterge cu comprese sterile umezite cu ser fiziologic ochiul din colțul extern spre colțul intern.

Toaleta nazală- pune 1-2 picături de ser fiziologic sau apă de mare în fiecare nară și aspiră apoi cu pompița de cauciuc, în cazul în care bebelușul are dificultăți în a se alimenta sau respiră pe gură. Nu folosi pompa de aspirație de rutină, căci copiii strănută să își curețe singuri nasul.

Curățarea urechilor- este indicat ca după fiecare băiță  să acorzi grijă urechilor bebelușului. Achiziționează bețișoare de urechi speciale pentru bebeluși (cu opritor) și înmoaie-le în ser fiziologic, apoi curață urechile lui.

Sper că aceste sfaturi să te ajute și să te scape de panica legată de băița bebelușului. Acesta trebuie să fie un ritual plăcut atât pentru tine, cât și pentru el și să vă ajute să creați o conexiune puternică. Dacă ți-a plăcut acest articol și consideri că ți-a fost util, te invit să lași un mesaj cu tema despre care este de interes pentru ține.

Va doresc un weekend minunat tuturor!

Pe curând,
Adela

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *