SANATATE & INGRIJIRE

Cum linistesc un bebelus agitat?

Salutare mamici, tatici si pitici!

Eu sunt Adela, gazda voastra si vreau in primul rand sa va multumesc ca imi urmariti cu interes articolele. Zilele trecute in timp ce imi verificam mesajele, am vazut un mesaj din partea unei mamici care suna cam asa:” Buna, Adela! Iti urmaresc cu drag articolele de pe  blog, iar sfaturile pe care le gasesc acolo imi sunt de mare ajutor in cresterea micutei mele. Imi rezerv 10 minute dimineata sa ma uit sa vad daca ai mai postat ceva, iar singurul lucru pe care l-as schimba este acela ca imi doresc sa scrii mai des articole. Trecand peste asta, am nevoie de ajutor din partea ta. De ceva vreme, micuta mea, care are 3 luni este extrem de agitata mai ales pe timpul noptii si simt ca nu mai am putere sa o linistesc. Am fost la control, pediatra a consultat-o, iar fetita mea este perfect sanatoasa. Seara devine pentru mine un cosmar, caci cea mica se agita in continuu si nu am idee cum o pot linisti. Poti sa imi dai ceva idei?”

Recunosc ca prima parte a mesajului m-a bucurat si imi da incredere ca ceea ce astern aici este de folos mamicilor si viitoarelor mamici.Cat despre  somnul agitat al bebelusului, acesta poate avea mai  multe cauze.

La inceput, nou-nascutii au nevoie de mai multa odihna,  aprox. 16 ore de somn, bineinteles cu pauze scurte intre reprizele de somn. Pana la varsta de 1 an, bebelusii vor invata sa  doarma mai mult noaptea si din ce in ce mai putin ziua.

Cu siguranta ca nu toti bebelusii sunt la fel, astfel ca unii dintre ei au dificultati in a adormi, sunt energici si au chef de joaca. Dar ce poti  face in aceste situatii?  Iata cateva solutii practice.

Daca micutul tau nu doame suficient, si chiar devine iritat de ceea ce se intampla in jurul lui si isi manifesta acest discomfort prin frecarea ochisorilor, a trasului de urechi sau prin aparitia cearcanelor, cauzele pot fi multiple. Desigur ca toata agitatia poate fi cauzata de  problemele medicale cu care se confrunta copilul, insa daca el este perfect sanatos pot exista alte motive pentru care somnul sau este intrerupt. Zgomotul din jur, temperatura nepotrivita a camerei, lumina prea puternica sau asternuturile care sunt neadecvate, pot fi cateva urmari ale agitatiei.

Dormitul bebelusului impreuna cu parintii lui in aceeasi incapere il poate ajuta sa se odihneasca mult mai bine si sa nu mai fie agitat, iar somnul sau sa fie mult mai linistit.

Patutul co-sleeping iti poate fi de mare ajutor in aceasta situatie, fiindca nu vei mai fi nevoita  sa te ridici de foarte multe ori din pat pentru a supraveghea bebelusul. Patutul este prevazut cu o bara detasabila, fapt ce ii permite sa se lipeasca de marginea patului tau. Bebelusul te va simti in preajma lui si simpla ta atingere ii va da o stare de liniste si siguranta.

De mic este bine ca micutul sa aiba stabilit un program de somn. Cu cat are o rutina, cu atat ii va fi mai usor sa se acomodeze la noul sau stil de viata si sa se odihneasca mai bine.

Patut co-sleeping – Vezi detalii

Hrana corespunzatoare.Un alt motiv pentru care bebelusul sa aiba un somn agitat este faptul ca ii este foame sau a mancat prea mult inainte sa doarma. Inainte de somn, asigura-te ca l-ai hranit corespunzator sau din contra, ca nu l-ai hranit prea mult. De asemenea, verifica-i scutecul sa fie curat, fiindca acesta poate fi un alt motiv de agitatie.

Alege imbracamintea potrivita pentru somn. O alta cauza pentru un somn agitat este imbracamintea necorespunzatoare. Mamicile au tendinta sa isi imbrace copiii cat mai gros, ca nou nascutul sa nu raceasca. Desigur ca el trebuie imbracat in functie de temperatura. Asigura-te ca temperatura din camera este una potrivita si incearca sa il imbraci in functie de cat de frig sau cald este in incapere

Inainte de somn, aeriseste camera lui sau chiar si in timpul zilei. Lipsa de oxigen il poate agita, iar somnul sau va fi unul intrerupt

Prin urmare, daca bebelusul este perfect sanatos si nu sufera de nicio problema medicala, agitatia lui poate proveni din mai multe cauze. In acest fel asigura-te ca beneficiaza de toate conditiile pentru ca el sa aiba un somn cat mai linistit, la fel si tu! Identifica motivele pentru care el devine agitat si actioneaza in consecinta.

Succes!

Pe data viitoare!
Adela.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *