SANATATE & INGRIJIRE

Alaptarea la san. Doar de bine!

Salutare dragi mamici, tatici si pitici,

Sunt Adela, gazda voastra si asa cum v-ati obisnuit, va dau intalnire saptamanal pentru o portie de relaxare.

Zilele trecute am primit un mesaj de la o viitoare mamica (la pima sarcina) care era un pic speriata de noua schimbare din viata ei, care se va produce peste 2 luni. Sa fim seriosi, cine nu ar fi?

Ea ma indemna sa scriu un articol despre cum este mai bine sa alaptezi un copil. Asa ca astazi m-am gandit sa abordez aceasta tema, care cred  ca va ajuta si alte mamici. Asa ca, sa nu mai zabovim si sa trecem la …. povestit.

In primul rand, nu este un secret faptul ca laptele matern contine tot ce are nevoie copilul tau pentru o crestere sanatoasa si armonioasa, mai ales in primele 6 luni de viata. Laptele matern are in consistenta sa anticorpi, vitamine si oligoelemente. Femeia care alapteaza sa va reface mai rapid dupa nastere in comparatie cu cea care nu alapteaza, este mai calma si nu in ultimul rand, stabileste o legatura speciala cu bebelusul ei.

M-am gandit sa aleg 5 intrebari relevante pentru alaptat si care sa iti vina in ajutor in acest proces.

Inainte de aceasta vreau sa va spun ca pe BebePrice.ro gasiti cele mai tari accesorii care te va ajuta in procesul de alaptare. Cu aceste produse alaptarea este mai usoara decat ti-ai putea imagina!

Cum alaptez?- Pozitionarea corecta a bebelusului

Inainte de a fi alaptat, bebelusul trebuie sa fie curat, schimbat si sa aiba o dispozitie buna. Inainte de alaptare poti sa-l “pregateti” pe micut prin lucruri marunte, dar cu un impact major: luandu-l in brate, vorbindu-i, zambindu-i si vei vedea cum acest proces se va transforma intr-o activitate mai placuta.

Iar tu, proaspata mamica, sa iti cureti inainte manile, sa iti stergi mameloanele cu un pansament steril (inmuiat in ceai de musetel) si sa storci cateva picaturi de lapte inainte de atasarea copilului la san pentru a elimina laptele din partea terminala a canalelor galactofore , care ar putea contine microbi.

In ceea ce priveste pozitia copilului in timpul alaptarii sunt o multime de metode, dar cea mai simpla si cea mai utilizata este cea in care bebelusul sta intins in bratele tale, in pozitie orizontala, cu capul sprijinit pe antebratul tau.

Inainate de asta, asigura-te ca si tu stai intr-o pozitie confortabila si comoda. Este foarte important sa nu incerci sa duci tu sanul spre gurita lui, ci sa il pui pe el sa stea cat mai aproape de tine.

Cum stiu cand sa imi hranesc bebelusul?

Este foarte simplu. Nu stii, dar el cu siguranta da! Bebelusul va da semne ca ii este foame si te va atentiona de fiecare data. Este ideal sa il hranesti cand iti cere acest lucru, fiindca asta ii ofera un sentiment de multumire si confort, iar legatura dintre voi va fi mult mai puternica.

Semnalele bebelusului atunci cand ii este foame sunt diferite precum: suptul pumnilor, miscarea capului intr-o parte si in cealalta, plansul, scosul limbii. Nou nascutii trebuie sa fie alaptati de cel putin 8-12 ori pe zi (aproximativ o data la 3 ore).

Cat dureaza alaptarea?

Acest lucru variaza de la un copil la altul. In timp ce unii bebelusi nu sunt foarte grabiti sa manance, altii sunt extrem de rapizi. O alaptare poate varia intre 5 minute si o ora, iar durata poate fi influentata si de varsta si dimensiunea copilului, dar si de cat de des este hranit.

Ce fac daca simt durere in timpul alaptarii?

Este normal sa simti un disconfort la inceputul alaptarii, mai ales daca esti la inceput. Cu toate acestea, orice durere nu trebuie sa fie ignorata. Daca simti o durere in mod regulat, nu trebuie sa crezi esti nevoita sa induri. Aceasta  poate fi tratata consultand cadrul medical sau poti incerca sa folosesti un protector pentru mameloane.

Ce fac daca bebelusul scade in greutate chiar daca este alaptat la san corespunzator?

In primul rand nu te ingrijora. Este absolut normal ca el sa scada in greutate in primele zile de viata, pana la 10% din greutatea cu care se naste. Acest lucru nu denota faptul ca nu este hranit suficient, ci este un fapt normal, deoarece bebelusul elimina lichidele acumulate in organism in timpul vietii intrauterine. Dupa doar cateva zile, el va trebui sa ia din nou in greutate, astfel incat dupa primele 2 saptamani, ar trebui sa aiba o greutate mai mare sau egala cu cea pe care a avut-o la nastere.

Sunt cazuri in care dupa nastere mama nu are destul lapte. In aceasta situatie ea trebuie sa isi pastreze rabdarea si sa isi puna copilul la san, la fiecare 3 ore, deoarece suptul este stimulentul cel mai bun pentru secretia lactata.

De asemenea, poti avea motivele tale personale pentru care alegi sa nu alaptezi, insa este important sa iei decizia cea mai potrivita in aceasta privinta, atat pentru tine, cat si pentru bebelus. Chiar daca nu alaptezi la san, acest lucru nu te va face mai putin mama si nu trebuie sa iei in considerare parerea celor din jur daca tu nu esti confortabila cu asta. Sunt sigura ca sanatatea bebelusului tau este cea mai importanta si vei sti ce decizie sa urmezi.

Sper ca acest articol este util pentru voi si nu uitati ca imi puteti scrie despre ce subiecte doriti sa dezbatem in viitoarele articole pe care le voi posta.

Pe data viitoare,
Adela.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *